zzp

2 tips tegen ongewenste telefoontjes, want het Bel-me-niet Register bestaat niet meer

Het Bel-me-niet Register is opgeheven per 1 juli 2021, als gevolg van de nieuwe telecommunicatiewet. Ik was blijkbaar niet de enige die dat nog niet wist, want ik sprak vandaag al iemand via Instagram die het nog niet had opgemerkt.

Een belangrijke wijziging is dat je door die wet mag je o.a. consumenten en zzp’ers niet meer ongevraagd opbellen met een aanbod. Toch werd ik vandaag gebeld. Het was zo’n bedrijf dat de telecommunicatiewet nog niet zo heel serieus neemt. Ze bellen al jaren zzp’ers ongevraagd op om hun aanbod te doen, en sinds dat verboden is, doen ze het nog steeds. Maar wat kan je doen tegen ongewenste telefoontjes? Ik zocht het voor je uit.

Foto uitgezocht via Unsplash

Telecommunicatiewet veranderd sinds 1 juli 2021

Sinds de aanpassing van de telecommunicatiewet is het niet meer toegestaan om consumenten ongevraagd op te bellen om hun producten of diensten te verkopen. En dit geldt niet alleen voor consumenten: óók zzp’ers zijn hiertegen beschermd. Met deze telecommunicatiewet wordt voorkomen dat zzp’ers opeens aan een contract vastzitten van duizenden euro’s, voor een product of dienst die ze achteraf gezien niet eens wilden hebben.

Wanneer mag je wél gebeld worden?

  • Als je toestemming hebt gegeven van tevoren
  • Als je klant bent bij het bedrijf (of als je dat was in de afgelopen 3 jaar)
  • Als je donateur bent van een goed doel, vrijwilligerswerk hebt gedaan of bij een bijeenkomst bent geweest. Die organisatie mag jou dan bellen.

Dit geldt dus voor consumenten, maar óók voor ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid. Zzp’ers vallen daaronder. Het hele rijtje dat je niet meer ongevraagd mag bellen met een aanbod, is als volgt: consumenten, eenmanszaken, een commanditaire vennootschap (cv), vennootschap onder firma (vof) of maatschap.

Ongewenste telefoontjes: een voorbeeld

Ik werd vandaag gebeld door een bedrijf waarvan de kans groot is dat jij er ook al eens door gebeld bent. De – toch wel vriendelijke – jongen aan de telefoon vertelde de bedrijfsnaam en zei dat ze een pilot gingen doen in mijn regio, in ruil voor positieve mond-tot-mondreclame.

“Zal ik morgenochtend, of in de middag langskomen?”, was de vraag. Op dat moment had ik nog niet eens ‘ja’ gezegd. Sterker nog: ik wist ik toen nog niet eens wat de pilot inhield! Ik snap dat je iets wilt verkopen.. Maar wat verkoop je? Een cursus punniken? Een workshop soep maken? Of moet ik veel simpeler denken en verkoop je gewoon gebakken lucht?

Ik bleef vriendelijk, maar vertelde wel tegen die jongen: “je mag sinds 2021 helemaal geen telefonisch aanbod meer doen bij ondernemers.” Ik weet niet precies meer wat hij daarop antwoordde. Ik geloof iets in de richting van “het is toch alleen maar mooi meegenomen, zo’n pilot?”

Maar ik weet: dit is niet gratis en er gaat gewoon een contract aangesmeerd worden. Dit bedrijf doet dit namelijk al jaren, met hetzelfde verhaaltje over het draaien van een pilot voor een nieuw concept dat ze aan het uitrollen zijn.

Ongewenste telefoontjes? Trap niet in de trucjes

Zo’n ongewenst telefoontje is natuurlijk niet van iemand die vervolgens zegt dat ‘ie verkeerd verbonden is 😉 Nee, het is een bedrijf met een hele strategie om jou iets te verkopen wat je niet wilt hebben. Je herkent de strategie (in de marketingbranche) aan het volgende:

  • “We hebben een nieuw concept
  • “We doen een pilot binnen jouw regio” (jeetje, wat een toeval, precies in mijn regio!).
  • “Er kunnen maar een selectief aantal ondernemers meedoen”
  • “We gaan kijken of jij geschikt bent om mee te doen aan het pilotprogramma” (oh wat een eer zou het zijn als ik duizenden euro’s mag neerleggen voor iets waar ik niet om gevraagd heb! Waar schrijf ik me in?).
  • “Wanneer zal ik bij je langskomen?” (wacht even, je hebt nog helemaal niet verteld wat de pilot inhoudt. En had ik al gezegd dat ik wilde meedoen aan de pilot waarvan ik nog niet weet wat het inhoudt? Nee? Oh.).

Andere branches zullen het weer net anders aanpakken. Toch zijn er wel dingen hetzelfde: ze laten je speciaal voelen, het aanbod is beperkt, het aanbod is te mooi om waar te zijn én je moet direct beslissen.

Agressieve verkoop

Het bovenstaande was mijn ervaring, maar er gebeuren nog veel ergere dingen. Deze eerst vriendelijke verkopers gaan soms over tot agressieve verkoop. Soms al telefonisch, soms pas als ze bij je aan de keukentafel zitten. Vervolgens zet jij niet-zo-heel-vrijwillig-en-licht-gedwongen je handtekening onder een contract.

Ik heb weleens een berichtje gelezen van een onderneemster die in tranen was nadat ze onder druk haar handtekening had gezet. Zo’n contract duurt vaak 12 of 24 maanden en kost bij elkaar een paar duizend euro.

Verder wordt agressieve verkoop ook vaak toegepast bij energiecontracten. Zo’n telefoontje is ook niet toegestaan, want je bent daar helemaal geen klant. Ik word regelmatig opgebeld, maar gelukkig ben ik pas 21 en kan ik zeggen dat ik niet over de energie ga hier thuis. Je moet wat hè, om ervan af te komen. Ik heb ook weleens meegemaakt dat ze dan per se het nummer van mijn ouders willen hebben.

Ongewenst telefonisch marktonderzoek

Ik vergeet er bijna één: telefonisch marktonderzoek. Ik kreeg daar laatst ook zo’n telefoontje van. Ik had gezegd dat ik geen tijd had, en toen werd om mijn mailadres gevraagd zodat ik het later kon invullen. Het lukte mij toen niet echt om eronderuit te komen. Toen ik het mailtje kreeg, zag ik dat ik een Bol.com cadeaubon van €5,- zou krijgen als ik de enquête zou invullen voor het marktonderzoek. Die heb ik uiteindelijk gehad en daar heb ik een boek mee besteld. Dankjewel, ongewenste beller!

De site waar je je kunt uitschrijven voor telefonisch marktonderzoek is het MOA Onderzoekfilter.

Wat te doen tegen ongewenste telefoontjes?

Als je nu denkt: hoe kom ik van die vervelende telefoontjes af? Dan lijken er een paar opties te zijn, maar tegenwoordig is er in ieder geval één optie minder die de ongewenste telefoontjes stopt.

1. Het Bel-me-niet Register? Nope.

Het Bel-me-niet Register bestaat niet meer sinds 1 juli 2021. Waarom die niet meer bestaat? Het Bel-me-niet Register is niet meer nodig sinds het niet meer is toegestaan om mensen ongevraagd op te bellen met een aanbod. Je moet het eigenlijk zo zien: je hoeft je nu niet meer te registreren om aan te geven dat je geen ongevraagde belletjes wilt ontvangen.

2. Ongewenste telefoontjes blokkeren? Kan, maar werkt niet perfect.

Sinds de nieuwe telemarketingwet mag je ook niet meer anoniem bellen met je aanbod. Dat zou kunnen betekenen dat bij elk ongewenste telefoontje het nummer zichtbaar is, en dat je het kunt blokkeren. Helaas werkt dat niet zo goed, want ze bellen steeds via een ander nummer.

Hoe kun je dat checken? Als je elk nummer in je telefoon zet met met een naam zoals “ongewenst gebeld + datum” dan kun je een beetje bijhouden of ze vaker bellen. En dan kun je (helaas) de conclusie trekken dat ze steeds met een ander nummer bellen. Logisch ook, want het is niet altijd hetzelfde bedrijf dat belt, of dezelfde medewerker.

3. Melding maken van een ongewenst telefoontje? Ja!

De beste optie is het melden van ongewenste telefoontjes. Bij Consuwijzer kun je hier je melding doen. Vanaf die pagina klik je op de link die gaat over ongewenste telefoontjes. Je komt dan uit bij het meldformulier telemarketing. Als we dit allemaal blijven doen, dan komt er – hopelijk – vanzelf een einde aan.

Conclusie: ongewenst gebeld worden door bedrijven is best wel storend, zeker als je je door de agressieve verkoop laat ompraten en je ongewenst vastzit aan een contract van duizenden euro’s. De oplossing voor nu is om bij Consuwijzer een melding te maken van zo’n ongewenst telefoontje. Als we dit allemaal vaak genoeg doen, dan zorgen zij ervoor dat er onderzoek wordt gedaan en eventueel een boete wordt opgelegd.

Ben je ondernemer en vond je dit een helder verhaal?

Als copywriter schrijf ik graag een heldere uitleg over onderwerpen binnen allerlei vakgebieden. Onderstaande voorbeeldjes (en andere teksten!) schrijf ik graag voor je. Ik kan eenmalig iets voor je schrijven, of bijvoorbeeld elke maand: op die manier kun je je bedrijfsblog laten vullen met relevante artikelen. Leuk hè?

Een aantal voorbeelden:

  • Wat is onze werkwijze bij dienst X?
  • Hoe werkt product Y?
  • Wat is het verschil tussen product A en product B?

Mail me via info@heygirlboss.com of laat een berichtje achter via dit formulier.

«

»

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *