Uncategorized

Mijn 2 beste tips om chill te werken op vakantie

Werken op vakantie – ja, je leest het goed. Je gaat deze zomer misschien tijdelijk de digital nomad uithangen, wat je natuurlijk goed moet aanpakken: met deze twee tips kun je relaxed werken tijdens je reis!

Foto door Quentin Lagache via Unsplash

Werken tijdens je vakantie

Reizen en werken klinkt nou niet echt als muziek in de oren – tenzij ik het had omschreven als werktips voor digital nomads. Ja dan klinkt het fantastisch hè? Goed. Kunnen we nu meteen verder met mijn tips om werken tijdens je vakantie écht fantastisch te maken – of, eigenlijk: gewoon net iets chiller zodat je ook nog van je reis kunt genieten.

Tip 1: doe offline werk, dat is echt 100x chiller

Laat me het je even uitleggen waarom offline werk chiller is. Alvast een hint: het grote voordeel is dat je minder drukte ervaart. En het is veel productiever werk, dus je kunt korter werken en meer genieten van je vakantie. Anyways, de uitleg:

  1. Online werk is ‘druk werk‘: je hangt uren rond op het internet, bent druk met het beantwoorden van mails, probeert wat nieuwe klanten binnen te halen via Facebookgroepen en aan het einde van de dag heb je zoveel gedaan dat je alsnog niks gedaan hebt. Ja mooi verwoord hè? Want het is gewoon zo. Veel doen = niks doen.
  2. Offline werk is ‘echt werk‘: je bent een taak aan het doen en je bent écht werk aan het verzetten. Je schrijft bijvoorbeeld een artikel voor een klant – hé, dat is mijn werk – of fotografeert producten, of weet-ik-veel wat voor werk er op je to-dolijstje staat. Ah, ja, inderdaad: dit offline werk is vaak het werk dat écht op je lijstje staat. Alles wat je online doet, is namelijk vaak gewoon afleiding van je echte, offline werk.

Nu vraag je je waarschijnlijk af waar deze wijze woorden over ‘druk werk’ vandaan komen. Nou, ik heb dus eindelijk tijd gehad om verder te lezen in het boek Nooit Meer te Druk van Tony Crabbe. (Waarom kost dat ding nu opeens een stuk minder terwijl ik hem voor €17,95 kocht?!) En in zijn boek had Crabbe het over het gevoel van drukte, terwijl je gewoon (véél) nutteloos werk aan het verrichten bent. Wat een geweldig nieuw inzicht hè?

Conclusie: ik raad je aan om je in de vakantie gewoon met offline werk bezig te houden. En als je verder 1x per dag je mails beantwoordt is dat meer dan genoeg. Focus je op het afmaken van je taken in plaats van het altijd maar druk zijn.

Oh, en is jouw ‘echte werk’ alleen online uitvoerbaar? Dan heb ik niks gezegd. Sorry, virtual assistants en Facebook marketeers, vat het niet persoonlijk op. Ik roep ook maar wat met m’n tips – oké, wacht, dat is niet waar. Hehe. Ik weet dat deze tips werken. Anyways, jullie kunnen het ‘drukke werk’ als niet-declarabele uren zien. En dat soort werk kun je het best uitstellen tot na je vakantie.

Tip 2: werk kort, maar met 100% focus

Klinkt wel chill toch, korter werken? Je gaat natuurlijk geen 8-urige werkdag houden tijdens je reis. Ik zou zeggen: maximaal 4 uurtjes, het liefst zelfs 2 uur. Bijvoorbeeld ‘s middags, als je terugkomt in je hotel / op je camping, nadat je iets leuks hebt gedaan in de omgeving.

Door gefocust te werken kun je een stuk productiever zijn. Breinexpert Mark Tigchelaar (ik ben z’n grootste fan omdat hij altijd met feiten rondgooit in plaats van onzin. Ooit wil ik nog één van zijn boeken kopen) legt in dit ondernemerscollege (filmpje) uit dat zelfs één appje, of een andere afleiding, veel meer tijd kost dan je denkt. Je raakt uit je focus en bent in principe bezig met multitasken.

Werk dus met 100% focus. Plan tijd in voor de taak die je moet doen en open geen mails of appjes in die tijd. Doe je dat wel, dan kost het je onnodig veel tijd omdat afleiding ten koste gaat van je productiviteit.  Nu kun je denken van “Ja Eva ik heb al 100 keer gelezen dat afleiding tijd kost, het zal wel, ik ga lekker door met appen, onnodig mails lezen, etc” Maar echt! Bekijk eerdergenoemd filmpje van Mark Tigchelaar alsjeblieft, en je komt er ein-de-lijk achter dat je veel korter kunt werken met een verhoogde productiviteit.

Als ondernemer op vakantie: extra tips

Ik heb zelf niet zo’n bedrijf dat zo groot is dat het ontzettend lastig is om op vakantie te gaan. Maar jij misschien wel – en dan heb je vast wat aan deze extra tips:

  1. Laat iemand anders je telefoontjes opnemen. 94% van alle ondernemers is telefonisch bereikbaar tijdens vakantie voor klanten, personeel en leveranciers. Dat geeft een hoop stress, lijkt me.
  2. Neem vlak voor je vakantie geen grote opdrachten aan. Mijn vader heeft een autozaak en is 2 weken voor onze vakantie al rustig aan begonnen met minder opdrachten aannemen, zodat zijn klanten niet verwachten dat hij hun auto’s last-minute gaat repareren.
  3. Ga je écht lang op vakantie? Dan horen je (potentiële) klanten waarschijnlijk een paar weken niks van je. Maar de continuïteit van je bedrijf op social media blijft iets belangrijks. Als oplossing kun je een virtual assistant inhuren voor je social media, een tekstschrijver – yes, kies mij! – voor je bedrijfsblog en een callcenter voor je telefoontjes. Zo blijf je zichtbaar en bereikbaar voor je klanten.

Waaraan heb ik zelf gewerkt tijdens mijn reis?

M’n bedoeling was om iets persoonlijks te maken van Hey Girlboss, dus bij deze. Ik kwam namelijk niet zomaar op het idee om dit artikel te schrijven: ik wilde zelf ook werken op vakantie. Niet extreem veel hoor – maar gewoon als ik even een uurtje niks te doen had.

  • Ik heb inmiddels een geweldige start gemaakt met het schrijven van mijn online cursussen. Daar was ik thuis al mee begonnen, maar toen had heb ik alleen wat ideeën uitgewerkt. Tijdens mijn reis heb ik me gefocust op het schrijven zelf. En dat heb ik dus lekker offline gedaan, op een laptop zonder wifi. Dat is ‘offline genoeg’ om chill te werken. (Negeer het feit dat ik geen andere mogelijkheid had, want in Duitsland hebben ze nog nooit van wifi gehoord ofzo.)
  • Artikelen schrijven voor klanten kan offline (als in: zonder wifi. Niet zonder laptop.) dus dat stond ook op m’n to-dolijstje.
  • Verder nam ik twee boeken mee: “Efficiënt werken” (waarin ik überhaupt geen tips kon vinden om efficiënt te werken, maar dat terzijde, wat een tijdverspilling was dat zeg, hahaha) en “Nooit Meer te Druk”, wat dan weer het geweldigste boek ooit is, maar wat ik nog niet uitgelezen heb.

Verder heb ik inmiddels deze chille playlist aangemaakt op Spotify – perfect om te luisteren terwijl je aan het werk bent tijdens je reis. Ik moet wel zeggen dat deze playlist meer geschikt is voor de vrouwelijke ondernemers / bloggers / wat heb je nog meer? onder ons – maar je kunt altijd een kijkje nemen, toch?

Het spijt me trouwens dat ik je in deze hitte meer dan 1200 woorden heb laten lezen (waar haal ik die inspiratie toch vandaan?). Maarja, ik zit deze woorden hier ook te typen in de hitte hè, vanuit m’n privésauna (grapje. Ik bedoel m’n oververhitte kamer die toe is aan een complete airco-installatie. Kan iemand me opvegen alsjeblieft??)

Wat voor werk doe jij tijdens het reizen?

Dit artikel bewaren? Pin onderstaande afbeelding op Pinterest!

werken op vakantie

«

»

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *