Uncategorized

Wat kost een blog? En hoeveel gaf ik zelf uit aan het opzetten van deze blog?

Wat kost een blog en kun je ook gratis bloggen? In dit artikel ga ik het hebben over alle kosten waar je tegenaan kunt lopen. En de bonustip van vandaag: ik leg je uit waarom je maar beter niet gratis kunt blijven bloggen 😉

Foto door STIL via Unsplash

En, oh man: na het schrijven van dit artikel besef ik dat ik al heel veel geld heb uitgegeven aan m’n blogs. Vooral m’n camera was echt niet goedkoop. Maar, weet je: het waren allemaal investeringen. En inmiddels verdien ik het ook vrij snel weer terug en dat had niet gekund als ik geen geld had uitgegeven aan mijn blogs.

Wat kost een blog?

Je kunt een blog zo duur maken als je wilt. Sommige bloggers kopen alleen een leuke lay-out, andere kopen meteen een goede camera voor hun blog. Zelf zou ik zeggen dat je alleen hoeft te investeren in een goede lay-out, domeinnaam en hosting. Dat is eigenlijk alles wat je nu nodig hebt én waar je een tijdje mee vooruit kunt. Je bent er ongeveer €60,- per jaar aan kwijt, al kost het me voor mijn blog Hashtag Eva maar €26,- per jaar. En voor deze blog kost het me meer, maar ik vertel je zo waar dat door komt.

Blogkosten: het verschil tussen WordPress en Blogger.com

Als je een blog maakt via Blogger.com, dan kost het je uiteindelijk minder. Je kunt een eigen domeinnaam kopen, hem laten doorverwijzen naar je blog en dan ben je klaar. De hosting kun je bij Blogger.com laten. Heb je een WordPress blog, dan zal je naast je domeinnaam toch ook echt hosting moeten kopen. Daarnaast moet je dan overgaan van WordPress.com naar WordPress.org.

1. WordPress thema

Je kunt lay-outs gratis downloaden of kopen. Meestal kost dat tussen de €45 en €65 – en dat geld verdien je dubbel en dwars terug, want zo’n betaald WordPress thema komt nou eenmaal professioneel over. Je kunt ook naar een websitedesigner gaan; dan betaal je zo’n €400 tot duizenden euro’s.

Zelf had ik eerst een basisthema helemaal aangepast zoals ik ‘m wilde hebben. Ik had er aardig wat uren aan besteed om hem aan te passen. Niet alleen de meeste fouten zijn waren eruit, maar hij was ook totáál anders geworden: een nieuw menu bovenaan, andere read-morebuttons, en andere kleuren en lettertypes. Eigenlijk zag je niks meer terug van het basisthema 😉 Toch kocht ik een tijd later alsnog een thema via Creativemarket. Daarbij hoefde ik nog maar een paar dingen te veranderen.

2. Domeinnaam

Bij websites zoals MijnDomein.nl kost een domeinnaam maar €1,-. Dat is alleen voor het eerste jaar, want daarna kost het meer. Meestal ben je namelijk zo’n €15,- per jaar kwijt aan een domeinnaam. Ik raad je trouwens aan om niet al te veel te besparen op je domeinnaam, omdat dit uiteindelijk ook de partij is waar je je hosting gaat kopen. En dat is toch wel een belangrijk dingetje. Dat wil je gewoon goed voor elkaar hebben. Zelf kocht ik mijn domeinnaam bij SoHosted.

3. Hosting

Hosting is wel een stukje duurder. Voor een kleine blog of website kost hosting je €30,- tot €75,- per jaar. Later kan het meer gaan kosten, omdat je dan een groter hostingpakket nodig hebt. Zelf laat ik mijn blog hosten bij SoHosted omdat mijn vader daar goede ervaringen mee had. SoHosted lijkt niet goedkoop, maar je krijgt er meer voor terug dan bij andere hostingpartijen. Zelf sloot ik een contract af van 3 jaar, om toch nog een beetje te besparen.

Wat ik je niet aanraadt, is om je website te laten hosten door Strato. Ik las verschillende ervaringen over Strato en het blijkt dat je website heel langzaam wordt als je ‘m door hen laat hosten. Iemand zei bijvoorbeeld op Facebook dat zijn website véél sneller werd nadat hij was overgestapt naar een andere host.

4. SSL-certificaat, oftewel https, voor een veilige website

In deze tijd wordt het steeds belangrijker om een veilige website te hebben. Bovendien worden zoekmachines zoals Google blij van veilige websites – “Eva, heb je zojuist beweerd dat robots emoties hebben?” – en helpt het dus mee om je website hoger in Google te krijgen. Bij SoHosted kost een SSL-certificaat €12,- per jaar. Houd er trouwens wel rekening mee dat deze bedragen exclusief btw zijn.

5. Camera

Hoewel ik voor Hey Girlboss vooral foto’s van stockfotowebsites ga gebruiken, heb ik vorig jaar voor Hashtag Eva wél een camera gekocht. En ik kan je vertellen: dat ding was duur. De Canon 700D (met kitlens en 50mm lens) kostte bij elkaar zo’n €700,-.

Gelukkig is het een ontzettend fijne camera. Ik zou hem echt niet meer kunnen missen. Helaas is hij nu uit het assortiment, omdat Canon graag hun nieuwste model wil verkopen. Mocht je ook op zoek zijn naar een goede camera voor je blog, bekijk dan de opvolger. Dat is de Canon 750D, die op dit moment €598 kost. De 50mm STM lens die veel bloggers – en ik ook! – hebben kost €119,-. Die lens is o.a. hier bij Coolblue te vinden, waar hij ook meteen het goedkoopst is.

6. Fotobewerkingsprogramma

Heb je ervoor gekozen om zelf foto’s te maken, dan gaat een fotobewerkingsprogramma zoals Lightroom je leven echt verbeteren. Want wow, hier kun je zóveel mee! Ik heb zelf al meerdere proefversies gehad en ik ben er heel tevreden mee. Inmiddels zijn die voorbij, maar ik ben van plan om het programma ook echt te gaan kopen. Dat kost zo’n €130,-. Je kunt ook gratis fotobewerkingsprogramma’s kopen, zoals Picmonkey. Dat gebruik ik zelf ook soms nog.

Je kunt de losse versie zowel hier (bij Adobe) als bijvoorbeeld hier bij Kamera-express kopen. Ikzelf zou voor de losse licentie van Lightroom gaan, maar je kunt hem ook als abonnement kopen. Het is trouwens zo dat de losse versie van Lightroom binnenkort niet meer te koop is, maar niemand weet wanneer dat zal zijn.

7. KvK-inschrijving

Het moet niet, maar het kan wel: je blog inschrijven bij de KvK. Later zal ik je wel uitleggen vanaf welk punt je dit het beste kunt doen. Doe je dit te vroeg, dan loop je geld mis, maar ook als je het te laat doet. Oké Eva, dat komt in een later artikel, zei je. Inschrijven bij de KvK kost €50,- en het kan je helpen om professioneler over te komen bij bedrijven. Natuurlijk hoef je hier later pas over na te denken en kun je prima – beter zelfs – je blog starten zonder KvK.

Zo! Dat was een hele lijst, vind je niet?

Wat kostte het opzetten van deze blog?

De hosting, domeinnaam (.com en .nl) en het SSL-certificaat kostten me bij elkaar €101,35 inclusief btw. Tja: wat zal ik ervan zeggen? Het klinkt duur, en dat is het ook, je hebt helemaal gelijk. Het kán inderdaad goedkoper: voor mijn andere blog betaal ik €26,- per jaar, maar dat is geen WordPress blog.

Ik blijf er nog steeds bij dat ik service enorm belangrijk vind, dus vandaar dat mijn hosting wat duurder is. Anders kan het je zo een paar uur kosten om uit te zoeken hoe je je website online zet – een goede hostingpartij helpt je hierbij – of om steeds lang te wachten op je mails naar het hostingbedrijf.

Gratis bloggen: kan dat ook?

Als je helemaal gratis blogt, dan krijg je een subdomeinnaam. Je blogt van bijvoorbeeld via jeblognaam.wordpress.com of jeblognaam.blogspot.nl. Dat heb ik in het begin ook gedaan. Ik raad je toch aan om minimaal in een eigen domeinnaam te investeren. Ik beloof het je: het levert je zóveel op, qua bezoekers en vaak ook qua samenwerkingen. Onthoud vooral dat het niet veel hoeft te kosten en dat je voor drie tientjes al een professionele blog kunt krijgen met domeinnaam en al.

Al met al hoef je dus niet veel uit te geven aan bloggen – zeker als het je hobby is. Maar ook dan is het leuk om af en toe je blog te verbeteren met een mooie nieuwe lay-out of door het kopen van een eigen domeinnaam.


Als nieuwsbriefabonnee hoor je er als eerste over mijn nieuwe projecten. Zie ik je daar?

Wil je dit artikel pinnen op Pinterest? Pin dan onderstaande afbeelding

 

Wat kost een blog

«

»

3 COMMENTS

  • Corné

    Een https wil nog niet direct zeggen dat je een SSL-certificaat op je domein hebt. Bij veel providers krijg je tegenwoordig één SSL-certificaat cadeau, die je kan koppelen aan je domein.

    Ik heb meerdere websites en webshops. Ik heb deze via antagonist gehost. Niet de goedkoopste.
    Ook heb ik één website bij Strato, welke gewoon net zo snel is als bij antagonist of andere provider. Alleen zijn de extra’s minder. Bijvoorbeeld geen uitgebreide installaron, software keuze is daarom heel klein om een website op te zetten.

    Voor wordpress zijn er vele gratis thema’s die er professioneel uitzien. Maar wil je vaak alles uit de template halen wat er in zit, dien je te betalen.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Pingback: 5 manieren om een bedrijf op te zetten met of zonder geld – #Eva on May 14, 2018