Uncategorized

Een bedrijf starten als minderjarige: hoe werkt handlichting aanvragen? [interview]

Ik vroeg het me altijd al af: klopt het dat handlichting €1000,- kost? Dat staat namelijk op verschillende sites die je op het internet kunt vinden. Justin van Dongen weet meer over een bedrijf starten als minderjarige!

Starten onder de 18

Als je een bedrijf wilt starten onder de 18 jaar, dan moet je rekening houden met van alles. Je moet handlichting aanvragen als minderjarige, maar je hebt ook meer gedoe met zakelijke rekeningen. Ik vroeg aan Justin hoe hij dit aanpakte.

Bedrijf starten als minderjarige: interview

Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?

“Mijn naam is Justin van Dongen, ik ben 16 jaar oud en woon in Rijen. Mijn bedrijf (JKC Media B.V.) ontwikkelt voornamelijk websites en webshops. Daarnaast ontwerp ik ook huisstijlen en drukwerk.

Als 13-jarige startte ik er al mee: toen was ik vooral bezig met grafische vormgeving en aanverwante activiteiten. Ik ben gestart vanuit een hobby, die steeds meer mijn werk werd. Hierdoor kon ik mijn eenmanszaak inschrijven bij de KvK op 13-jarige leeftijd, al heb ik mijn bedrijf zodra het kon als B.V. ingeschreven. “

Op 13-jarige leeftijd een eenmanszaak inschrijven bij de KvK, was dat lastig?

“Het inschrijven voor een eenmanszaak was op zich best makkelijk te doen op die leeftijd. Ik moest de adviseur van de Kamer van Koophandel overtuigen dat ik serieuze plannen had. Daar had ik al ervaring mee, omdat ik daarvoor mijn ouders had moeten overtuigen van mijn plannen. Mijn ouders moesten uiteindelijk toestemming geven bij Kamer van Koophandel en mijn vader werd officieel benoemd tot ‘adviseur’.”

Waarom koos je als 16-jarige toch voor een B.V. in plaats van een eenmanszaak?

“Het voordeel is dat een B.V. met een ‘holdingstructuur’ meer dekking geeft in je privé-aansprakelijkheid. Stel dat ik een serieuze fout zou maken in mijn werk, en de klant zou daardoor winst mislopen en mij aansprakelijk stellen, dan zou ik niet persoonlijk failliet gaan (of mijn ouders) maar de ‘werk-B.V.’. Daarnaast biedt het ook financiële voordelen en meer toekomstmogelijkheden.”

Hoe kun je een bedrijf starten als minderjarige?

Wat moest je regelen om als 16-jarige een B.V. op te richten?

“Eerst heb ik me goed laten adviseren over wat verstandig zou zijn. Dat advies kreeg ik bijvoorbeeld van mensen die dit werk al doen en van een jurist. Toen mijn ouders en ik eenmaal besloten hadden dat handlichting en twee besloten vennootschappen oprichten (met een holdingstructuur) verstandig zou zijn, zijn we gestart met het proces van handlichting.

Ongeveer een week na mijn 16e verjaardag hebben we bij de rechtbank een verzoekschrift ingediend met een kopie van mijn geboorteakte. Ongeveer twee maanden later kon ik mijn verzoek mondeling toelichten samen met mijn ouders bij de kantonrechter.

De publicatie van de rechtspraak is online terug te vinden. Maar dat was niet het enige: vervolgens moest ik dit nieuws laten publiceren in een plaatselijk dagblad – dat was de laatste stap om handlichting te krijgen. Daarna kon ik naar de notaris om de oprichting van mijn B.V. officieel te maken. Dat heb ik 16 augustus gedaan, een week geleden dus.

Nadat mijn B.V.’s waren opgericht, moest ik dingen regelen zoals:

  • een dubbele administratie
  • een loonadministratie
  • vennootschapsbelasting
  • een dubbele zakelijke bankrekening
  • een jaarrekening
  • etc.

Hoeveel kost handlichting aanvragen?

“Hoeveel het exact kost hangt onder andere af van het dagblad waarin je het besluit publiceert (reken daarvoor op ongeveer €200,-). Daarnaast moet je ook griffiekosten betalen van €80,-. Bij je verzoekschrift aan de rechtbank voor handlichting moet je een kopie van je geboorteakte (afschrift burgerlijke stand) aanleveren. De geboorteakte kost ongeveer €15,-. In totaal zijn de kosten van handlichting dus zo’n €300,-. “

Toevoeging van Eva: op OndernemersPlein wordt hier vermeld dat handlichting zo’n €1.000,- tot €1.500,- kost. Gelukkig blijkt uit Justins ervaring met handlichting dat het een stuk goedkoper kan zijn. Ook lijkt het in het artikel van OndernemersPlein alsof je voor elke KvK-inschrijving verplicht handlichting aan moet vragen. Dat is bij een eenmanszaak niet nodig!

Hoe krijg je een zakelijke rekening als minderjarige?

“Een zakelijke rekening openen als minderjarige is best ingewikkeld, want de meeste banken accepteren (ook met handlichting) geen minderjarigen voor een zakelijke rekening. Voordat mij handlichting werd verleend met mijn eenmanszaak kon ik gelukkig terecht bij de Rabobank voor een zakelijke rekening en een zakelijke creditcard. Ik was toen 14 jaar oud. Hier moest wel een van mijn ouders mee akkoord gaan.”

Welk algemeen advies zou je meegeven aan minderjarige ondernemers?

“Mijn advies aan minderjarige, startende ondernemers is dat je echt goed voor jezelf moet nagaan of (serieus) ondernemen iets voor je is. Het is niet voor iedereen weggelegd, je neemt risico’s en soms gaan dingen minder goed dan je van tevoren dacht. Maar daar leer je ook weer van. Uiteindelijk moet het je meer energie, plezier (en uiteindelijk ook geld) opleveren dan je erin steekt. Dan is het de investering zeker waard!

Mocht je vragen hebben of advies nodig hebben bij het proces van handlichting, of wil je een besloten vennootschap oprichten, dan help ik je graag verder. Neem gerust contact met me via mijn website.”

Nu aan jou de beurt: wanneer startte jij met ondernemen?

«

»

1 COMMENT

  • Ivan

    Je bent zeer ondernemend en het starten van een onderneming op zo jonge leeftijd is inderdaad niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig heb je je goed laten adviseren over je ondernemingsvorm. Het komt wel goed met jou. Jong geleerd is oud gedaan.

what do you think?

Your email address will not be published.