telefoon

Gelukt! Whatsapp-geschiedenis overzetten van Android naar iPhone [nieuwe functie sinds 14 juni 2022]

WhatApp overzetten van Anroid naar iPhone: het is me gelukt! Ik keek enorm op tegen overstappen van Android naar iPhone, omdat ik bang was dat ik mijn Whatsapp-chats kwijt zou raken. Op 14 juni 2022 werd aangekondigd dat het eindelijk mogelijk zou worden om de chats makkelijker over te zetten, maar op uitlegvideo’s van net een maand oud, reageren tientallen mensen hetzelfde: overstappen naar WhatsApp lukt niet, de chats zijn niet zichtbaar na het overzetten, of de nieuwe functie is überhaupt niet zichtbaar. Ik kwam deze en andere problemen zelf ook tegen, maar heb ze stap-voor-stap verholpen.

Android naar iPhone: aankondiging 14 juni 2022

Op 14 juni 2022 kondigde Mark Zuckerberg aan dat de nieuwe functie om Whatsappberichten over te zetten van Android naar iOS eraan zit te komen. Niemand wist precies wanneer het zou werken, en zelfs de afgelopen dagen kom ik nog allerlei reacties tegen van mensen bij wie het niet lukt om Whatsapp over te zetten naar hun iPhone. Maar het kán! Je moet alleen veel meer stappen zetten dan Whatsapp uitlegt in hun eigen stappenplan. Daarom heb ik een nieuw Android naar iOS stappenplan gemaakt.

Whatsapp overzetten: van Android naar iPhone (13 Pro)

Ik moest deze week zelf mijn WhatsApp overzetten van Android naar iPhone. Ik kocht namelijk de iPhone 13 Pro. De allernieuwste op dit moment, maar zelfs die stond nog niet goed ingesteld om die nieuwe WhatsApp-functie te kunnen zien. Maar het is me gelukt! Wil jij ook WhatsApp overzetten van Android naar iPhone? Dan kun je het beste het stappenplan in mijn artikel volgen, want ik laat je precies zien wat de juiste volgorde is en waar het allemaal fout kan gaan.

Stappenplan vanuit WhatsApp zelf: is niet compleet

WhatsApp noemt een stappenplan op hun website en daarbij de voorwaardenwaar je aan moet voldoen voordat het lukt om hun stappenplan uit te voeren.

Dit zijn de voorwaarden die WhatsApp noemt:

 • Op je Android-telefoon staat Android OS Lollipop, SDK 21 of Android 5 of nieuwer geïnstalleerd
 • Op je iPhone staat iOS 15.5 of nieuwer geïnstalleerd
 • Op je Android-telefoon staat WhatsApp versie 2.22.7.74 of nieuwer geïnstalleerd
 • Op je iPhone staat WhatsApp versie 2.22.10.70 of nieuwer geïnstalleerd
 • De ‘Stap over op iOS’-app staat geïnstalleerd op je Android-smartphone
 • Je MOET je iPhone terugzetten (dus resetten) naar de fabrieksinstellingen of standaardinstellingen om de ‘Stap over op iOS’-app te kunnen gebruiken.

En dit zijn nog een paar verplichte stappen waar je straks rekening mee moet houden:

 • Zet je iPhone en Android-telefoon op hetzelfde WiFi-netwerk
 • Sluit beide telefoons aan op het stopcontact
 • Gebruik hetzelfde telefoonnummer op je nieuwe telefoon als op je oude telefoon
 • Maak genoeg ruimte op je iPhone om de WhatsApp-geschiedenis naar te verplaatsen. Maar dat moet wel lukken als ‘ie gereset is 😉

En ja: de voorwaarden die WhatsApp zelf noemt, zijn “compleet”. Maar het stappenplan dat op hun site volgt is echt niet compleet helaas, want ze gaan ervanuit dat je aan al bovenstaande voorwaarden voldoet. En dat als je er niet aan voldoet, dat je zelf wel snapt hoe je deze eerste stappen voor elkaar moet krijgen.

Dus: lukt het met hun stappenplan? Prima, dan heb je geluk! Lukt het niet? Dan heb je mijn uitgebreidere stappenplan nodig 😉

WhatsApp overzetten van Android naar iOS lukt niet?

Was je al tegen problemen aangelopen? Goed om te weten: voor de volgende problemen vind je een oplossing in dit artikel:

 • Je ziet de nieuwe optie “WhatsApp” niet staan bij het overzetten, maar alleen “WhatsApp – Bestanden”. Die laatste optie werkt NIET om je chatgeschiedenis mee te nemen. Als je stap 1 t/m 6 van mijn stappenplan uitvoert, dan komt deze nieuwe optie er te staan.
 • De nieuwe overzetfunctie van Whatsapp komt er wel te staan, maar dit zet de chats alsnog leeg over. Dit komt omdat je óók de oude functie en je contacten moet selecteren, zie stap 12.
 • Je hebt niet de juiste versie van WhatsApp op je oude telefoon, maar er is geen nieuwere update beschikbaar in de Google Playstore. Waar download je dan de nieuwste versie van Whatsapp? Zie stap 4 voor de oplossing.
 • Je gloednieuwe iPhone heeft geen iOS 15.5 nu je hem voor het eerst aanzet, maar het overzetten van WhatsApp werkt alléén vanuit fabrieksinstellingen van je iPhone. Hoe krijg je dan iOS 15.5 op je iPhone? Dit klinkt als een paradox, maar stap 6 en 7 helpen je hierbij.

Mijn stappenplan: een overzichtje

 • Stap 1 is het klaarzetten van de stroombronnen
 • Stap 2 t/m 4 gaan over het klaarzetten van je Android-telefoon zodat deze aan alle voorwaarden voldoet om het overzetten te laten lukken.
 • Stap 5 t/m 8 gaan over het klaarzetten van je iPhone zodat er later geen fouten optreden.
 • Stap 9 en 10 gaan over het koppelen van je telefoons, zodat je Android-telefoon je iPhone herkent.
 • Stap 11 t/m 16 gaan over het daadwerkelijke overzetten van alle WhatsApp-data, het installeren van WhatsApp en het verifiëren van je telefoonnummer op de WhatsApp-app op je nieuwe iPhone.

Goed om te weten: je chatgeschiedenis blijft op je Android-telefoon staan. Als je WhatsApp verwijdert of je telefoon reset, dan wordt de chatgeschiedenis wel van je Android-telefoon verwijderd.

Stap 1: Sluit beide telefoons op een stroombron aan

Je wilt niet een van de apparaten uitvalt, en volgens WhatsApp is het ook een verplichte stap om je telefoons van stroom te voorzien.

 • Kies dus twee stopcontacten naast elkaar. Je telefoons moeten zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.
 • Kies eventueel een derde stopcontact voor je laptop. Dit artikel zou ik namelijk op je laptop laten openstaan, en die laptop moet ook niet uitvallen.
 • Zet https://web.whatsapp.com/ open op je laptop, zodat je nog wel kunt appen met mensen via je laptop. Dit kan óók tijdens het overzetten. De appjes worden dan alleen niet (en nooit) meer zichtbaar op je nieuwe telefoon. Maar het scheelt wel dat je je stress kan wegappen tijdens het hele proces straks 😉

Stap 2: De juiste Android-versie op je Android-telefoon

Check welke Android-versie je hebt. Daar staat precies welke Android-versie je hebt. Android OS Lollipop, SDK 21 of nieuwer, of Android 5 of nieuwer moet geïnstalleerd staan op je Android-telefoon.

Hoe check je je Android-versie?

 1. Open Instellingen op je telefoon (vaak een tandwieltje).
 2. Klik op / zoek naar Over de telefoon > Android-versie.
 3. Daar staat welke Android-versie je hebt!

Zegt het getal je niks wat jouw telefoon aangeeft? Of weet je niet zeker of deze versie recent genoeg is? Google even wat de volgorde is van de Android-versies die zijn uitgekomen.

Je Android-versie updaten

 1. Open “Instellingen” op je telefoon (vaak een tandwieltje)
 2. Klik onderaan op Systeem > Systeemupdate.
 3. Volg de stappen op je scherm

Zo. Dat is geregeld.

Stap 3: Installeer de “Stap over op iOS”-app op je oude Android-telefoon.

Installeer de “Stap over op iOS”-app op je Android-telefoon via de Google Playstore. Apple noemt dit natuurlijk “Move to iOS”, maar als je in Nederland woont dan heet deze app gewoon “Stap over op iOS”. Dus wees niet bang dat je de verkeerde app te pakken hebt, ook al heeft ‘ie maar 2,5 sterren, want het is de juiste!

Video bij stap 4 (hieronder): uitleg over WhatsApp bèta downloaden.

Stap 4: Update WhatsApp naar versie 2.22.7.74 of nieuwer op je oude Android-telefoon

Check of WhatsApp versie 2.22.7.74 of nieuwer op je oude telefoon staat. Heb je een oudere versie? Update de app dan eerst in de Google playstore. Is er geen nieuwere versie in Google playstore, maar is jouw versie nog wel te oud? Download dan de nieuwere de WhatsApp-bèta versie via apkmirror.

De bovenstaande video legt uit hoe je de WhatsApp-bèta versie veilig downloadt via APKmirror. Je opent de site op je telefoon, kiest een versie uit, klikt op download en zorgt dan dat je telefoon dit soort downloads accepteert. De video legt het beter uit 😉

Mijn tips hierbij:

 • Download het alléén via APKmirror en niet via Softonic, want die site is echt één en al virus.
 • Ik probeerde eerst de versie die in bovenstaand filmpje werkt, maar mijn telefoon wilde die niet downloaden.
 • Uiteindelijk pakte ik één van de nieuwste bèta versies. Daarom raad ik aan om gewoon de nieuwste te pakken. Of te blijven proberen totdat je er versie hebt (hoger dan 2.22.7.74) die jouw telefoon wilt downloaden.
 • Let op dat je via APKmirror WhatsApp Messenger kiest als je de normale WhatsApp gebruikt, en niet WhatsApp Business.
 • Maak genoeg ruimte vrij op je oude telefoon als het niet lukt.
 • Je kunt het beste de rest van de stappen niet via bovenstaande video volgen, want hij legt niet uit hoe je de juiste iOS-versie krijgt. En als je dat overslaat, terwijl je het (zoals ik) nog niet op je iPhone hebt, dan werkt het overzetten van de chats niet 😉 Maar de video is wel superhandig ter ondersteuning voor het downloaden van WhatsApp bèta.

Stap 5: zet je nieuwe iPhone op hetzelfde wifinetwerk

Ga nu je iPhone instellen: zet je iPhone op hetzelfde wifinetwerk als je oude telefoon. Op zich makkelijk te doen, en ik heb er dan ook maar één tip voor: houd die wificode bij de hand voor het geval dat je straks die code nogmaals nodig hebt. Anders kun je weer helemaal opnieuw naar je wifirouter lopen voor de code 😉

Stap 6: de juiste iOS-versie op je iPhone

Op je iPhone moet iOS 15.5 of nieuwer geïnstalleerd zijn. Koop je de nieuwste iPhone 13 Pro, dan kan het zo zijn dat iOS 15.4 er standaard opstaat bij de fabrieksinstellingen. Dat is niet de juiste!

Wil je checken of je de juiste versie hebt, of wil je de versie updaten? Dat kan – naar mijn weten – maar op één manier:

Klik helemaal door alle stappen heen zoals het instellen van Face-ID en je toegangscode. Onthoud je toegangscode, anders kan je bij stap 7 je telefoon niet resetten. Download daarna via je instellingen de nieuwste systeemupdate (iOS 15.6 op dit moment) en zet je iPhone daarna terug naar fabrieksinstellingen, want die iOS 15.6 blijft dan staan.

Wanneer je door die stappen heen klikt, hoef je dus nog niet op “overzetten vanaf Android” te klikken. Doe maar gewoon even alsof je niks wilt overzetten, want je komt nu alleen even iOS 15.5 of nieuwer installeren. Het overzetten van de chats via “overzetten vanaf Android” komt namelijk later (bij stap 9), en dit kan pas als je met deze juiste iOS-versie weer teruggaat naar fabrieksinstellingen.

Stap 7: Terug naar fabrieksinstellingen op je iPhone (resetten dus)

De “Stap over op iOS”-app en het overzetten van gegevens werkt alleen als je telefoon de standaardinstellingen heeft, of als deze is teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Maak even een back-up als je toevallig al een paar nieuwe foto’s had gemaakt met je nieuwe iPhone.

Je iPhone 13 Pro resetten gaat via Instellingen > Algemeen > Zet over of stel iPhone op nieuw in. Je hebt er je toegangscode voor nodig die je hebt ingesteld bij stap 6. Ik denk dat het resetten bij andere iPhones hetzelfde zal werken, maar ik heb natuurlijk alleen deze als voorbeeld 😉

Stap 8: opnieuw iPhone op het hetzelfde wifinetwerk zetten

Omdat je net je iPhone hebt moeten resetten, moet je hem even opnieuw op hetzelfde wifinetwerk zetten als je andere telefoon.

Stap 9: Kies ‘overzetten vanaf Android’ op je iPhone

Daarna kom je bij het scherm met opties om gegevens over te zetten. Kies “Overzetten vanaf Android”. Als je daarna op ‘volgende’ klikt, dan krijg je een code te zien op je iPhone.

Stap 10: Vul de code van je iPhone in op de “Stap over op iOS”-app op je Android-telefoon

Open op je Android-telefoon de “Stap over op iOS”-app die je bij stap 3 hebt gedownload. Accepteer de algemene voorwaarden en geef toestemming om bij je gegevens te kunnen. Klik daarna op ‘volgende’. Je Android-telefoon vraagt dan om de code in te vullen die je ziet op je iPhone.

Geef daarna toestemming op je Android-telefoon als je de melding krijgt dat je telefoon zelf de wifi aan of uit wilt zetten. Die melding kwam bij mij echt 100x en ik kreeg hem niet weg, en ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat hierin gewerkt heeft. Ik had uiteindelijk een paar keer op ‘nee’ geklikt, bluetooth aangezet, en weer op ‘ja’ geklikt. Ik hoor graag van jou wat bij jou werkte, want ik denk dat het toch niet de bluetooth was 😉

Krijg je de melding krijgt dat je Android-telefoon je iOS-toestel niet ziet? Dan had je op ‘ja’ moeten klikken bij die melding.

Stap 11: Selecteer ‘WhatsApp’ in het scherm ‘gegevensoverdracht’

Als je de vorige stappen goed hebt uitgevoerd, staat de nieuwe functie om WhatsApp over te zetten nu eindelijk tussen de opties. Je kunt later pas de andere dingen gegevens en apps overzetten, maar klik nu eerst “WhatsApp” aan.

Als je alléén de optie “Bestanden – Whatsapp” ziet om over te zetten, dan heb je iets verkeerd gedaan in stap 1 t/m 6. De nieuwe optie “Whatsapp” komt namelijk pas tevoorschijn als je aan alle voorwaardes hebt voldaan, zoals het installeren van alle juiste versies van Whatsapp en de besturingssystemen. Ga dus even terug naar stap 1 t/m 6 als je de optie “Whatsapp” niet ziet staan.

Onthoud dat je na het hele overzetten van whatsapp, pas de de whatsapp app downloadt (bij stap 13 in mijn stappenplan), eventueel tegelijk met de andere apps die je op je Android-toestel had staan. iPhone vraagt vanzelf of je die apps er in 1x op wilt zetten.

Stap 12: zet WhatsApp over op je iPhone

Er opent een scherm en je ziet de tekst “chats overzetten op iOS”. Klik op de groene knop waarop “starten” staat. Kan niet missen!

Wat als daarna het scherm blijft hangen op 0%? Dat geeft niet, want het blijft echt superlang hangen altijd. Gewoon geduld hebben. Neem later in het proces bij de andere stappen de tijdsindicatie ook niet te serieus, want ook dat blijft hangen en duurt langer dan je zou denken.

Stap 13: zet de overige gegevens over (zoals WhatsApp-bestanden)

Je bent nu automatisch teruggekomen bij de “Stap over op iOS”-app, om je andere gegevens over te zetten. Nu vink je alles aan wat je over wilt zetten, want dit kun je later NIET opnieuw doen, want dan moet je je telefoon weer resetten. Om dit goed te laten verlopen, heb ik hieronder een lijstje van gegevens die je sowieso moet overzetten.

*Voer echt eerst stap 12 uit met “WhatsApp” overzetten, want daarna kom je weer terug hetzelfde lijstje met opties en kun je “Bestanden – WhatsApp” overzetten. Maar als je eerst stap 13 uitvoert om “Bestanden – WhatsApp” over te zetten, dán kom je niet meer terecht bij stap 12, waar je “WhatsApp” aan had moeten vinken. Dus eerst WhatsApp overzetten en dan pas de bestanden.

Klik minstens deze opties aan:

 • “Whatsapp” had je bij stap 12 al aangevinkt.
 • “Bestanden – Whatsapp”. Klik je dit niet aan? Dan is er straks geen enkele chat zichtbaar. Het werkt alleen als combi met de nieuwe overzetfunctie die “WhatsApp” heet in het lijstje.
 • “Contacten”. Lijkt me handig als al je contacten op Whatsapp ook als contact in je telefoon staan. Anders worden je chatgesprekken, denk ik, weergegeven als een telefoonnummer en niet met een naam.
 • “Bestanden – Downloads”. Ik heb niet getest of het ook zonder werkt, maar in de video die ik keek, nam diegene de downloads ook even mee.
 • Ik heb ook mijn fotorol en “bestanden – foto’s” en “bestanden – video’s” aangevinkt, omdat WhatsApp later zal vragen om toegang om je foto’s bij het ophalen van de chats (na stap 15). Als je die toegang geeft, maar hij kan de foto’s niet vinden, dan verwacht ik dat ze niet in je chats terechtkomen.

Het overzetten duurde bij mij 2 uur. Bij de laatste 10 minuten bleef hij hangen. Ik heb hier minstens 20 minuten op gewacht.. Dus heb even geduld.

Stap 14: Download nu pas WhatsApp op je iPhone (iOS-versie 2.22.10.70 of nieuwer)

Als al je gegevens zijn overgezet, kom je uit op de homepagina van je iPhone. Je iPhone vraagt dan direct of je alle apps die je op je Android-toestel had, in één keer wilt downloaden op je iPhone. Dat zou ik dus doen, lekker makkelijk.

Nadat je WhatsApp op je iPhone hebt geïnstalleerd, moet je even checken of je WhatsApp voor iOS-versie 2.22.10.70 of nieuwer hebt. Ik gok erop dat dit wel goed zit en dat je het niet weer helemaal buiten de appstore om moet downloaden.

Stap 15: doe je SIM-kaart in je nieuwe iPhone

Verplaats nu je SIM-kaart van je Android-telefoon naar je iPhone. De verificatiecode in het sms’je dat je ontvangt bij stap 16, wordt automatisch ingevuld in WhatsApp wanneer je je SIM-kaart al in je iPhone hebt zitten. Lijkt me handig!

Stap 16: Verifieer je nummer op WhatsApp op je iPhone

Open WhatsApp op je iPhone en vul je telefoonnummer in. Je ontvangt een sms’je op je iPhone met de verificatiecode. Dit wordt automatisch ingevuld, en zo niet, dan vul je het zelf even in. Je wordt vervolgens uitgelogd op je oude toestel. Daar kun je WhatsApp nu niet meer openen.*

*Mocht het op dit moment toch lege chats aantreffen op je iPhone, dan kun je je simkaart gewoon terugdoen in je oude toestel en dan verifieer je je telefoonnummer weer even op je oude toestel. Daar staan namelijk alle chats nog opgeslagen. Check dan even extra goed welke stap je verkeerd hebt gedaan, zodat je bij de tweede poging wel alle chatgeschiedenis aantreft op je nieuwe iPhone 😉

Zo. Dat was het!

Hè hè, weer tijd en geld bespaard. Wat nu met je nieuwe iPhone?

Ik ga ervanuit dat ‘ie nieuw is natuurlijk. Dit is wat ik zou regelen, en wat ik nu voor mezelf ook aan het regelen ben:

 • Hoesje kopen, nog voordat ‘ie valt 😉 Ik durfde m’n iPhone niet te bestellen zonder hoesje erbij, want ik was bang dat ik hem zou laten vallen. Ik heb voor mezelf een Spigen (goed merk!) hoesje met koord gekocht (deze in zwart via bol.com en is dezelfde als deze bij GSMpunt zelf).
 • Screenprotector bestellen. Ik kocht zelf een set met zo’n vierkantje dat de 3 telefooncamera’s beschermt en een screenprotector. En met een stevig doorzichtig hoesje. Dat was deze set bij Coolblue. Van Panzerglass hebben ze ook een apparaat in de winkel, dus dan kunnen ze de screenprotector er makkelijk opzetten voor je. Ik ga nog checken of ik dat vierkantje ook bij m’n zwarte Spigen hoesje kan gebruiken.
 • Telefoonverzekering regelen tegen stoten, vallen of diefstal. Als je de telefoonverzekering zelf ergens afsluit dan kun je flink wat geld besparen! Dat is een tip die ik van iemand kreeg, en waar ik nog even onderzoek naar moet doen.
 • Eindelijk eens draadloze oortjes kopen. Ik heb daar zelf erg lang mee gewacht, maar had laatst toch bij Coolblue deze roze Fresh ‘n Rebel koptelefoon besteld. Ik heb ook nog goedkope roze draadloze oortjes gekocht, en oortjes met draadjes en een converter (echt heel onhandig vind ik), maar ik kan me voorstellen dat jij eerder de echte Apple Airpods zou kopen.
 • Abonnement upgraden als je die altijd los van je telefoon koopt. Ik zit zelf nu bij Lebara als provider. Lebara wordt meestal als goedkoopste (en beste) abonnement aanbevolen en zit op het netwerk van KPN. Toch kwam ik erachter dat het bij Simpel nog goedkoper kan. Hier kun je zelf de prijzen van Lebara bekijken en hier de prijzen van Simpel. Het pluspunt bij Lebara is dat zij een internetversneller hebben, dus ik moet nog even besluiten wat ik ga doen. Maar het is de moeite waard om even deze 2 providers te checken als jij nog bij een andere provider zit!

Ga je van Android naar iPhone 14 in september 2022?

In september komen de nieuwe iPhones uit. Sla dit artikel maar alvast op voor het geval dat je in september van Android naar iPhone overstapt, want ik heb eigenlijk nog geen andere websites gezien die dit zo gedetailleerd uitleggen in tekst. Als je wat video’s bekijkt en die info combineert, dan kan het je ook lukken, dat deed ik ook. Maar het was een flinke zoektocht 😉

Let op: op mijn blogteksten zit copyright. Als jij zelf ook op je website wilt uitleggen hoe jij WhatsApp hebt overgezet, neem dan niet 1:1 mijn zinnen over. Het korte stappenplan van de Whatsapp-FAQ wordt op allerlei techsites wel 1:1 overgenomen, maar wellicht hebben zij toestemming om een bepaald persbericht van Whatsapp te kopiëren. De filmpjes die ik in mijn artikel laat zien heb ik ’embed’, dat betekent dat ik ze mag laten zien in mijn artikel. Ben je blij met mijn artikel? Een linkje wordt gewaardeerd! Laten we met z’n allen voorkomen dat mensen nog moeten betalen om WhatsApp-chats over te zetten 🙂

«

what do you think?

Your email address will not be published.