Ondernemen

Ondernemen in de horeca: waar moet je aan denken?

Wil je starten in de horeca (na Corona)? Dan zijn er heel wat dingen waar je aan moet denken voordat je écht gaat starten. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

1. Een ondernemingsplan schrijven

Voordat je je onderneming gaat starten, is het slim om een ondernemingsplan te schrijven. Hierin zet je je missie en visie, je doelgroep, een marketingplan, concurrentieanalyse, informatie over je product of dienst (in dit geval: hoe gaat jouw horecaonderneming er uitzien?) en een financieel plan.

In dat laatste, het financiële plan, kijk je naar alle kosten die komen kijken bij het starten van je onderneming. Zo weet je of je plan financieel haalbaar is. Je kunt dan kijken of je het zelf betaalt of dat je een lening afsluit en die afbetaalt zodra je zaak loopt.

2. Inschrijven bij de KvK

Blijkt uit je ondernemingsplan dat je zaak goed zal gaan lopen? Dan is het tijd om je in te schrijven bij de KvK. Elk bedrijf moet hier worden ingeschreven, dus ook jouw horecazaak.

3. Controleer het bestemmingsplan van de gemeente

Je hebt een locatie op het oog, waar je jouw restaurant of café wil openen. Dan is het slim om het bestemmingsplan van de gemeente te controleren. Zo kun je zien of ze van plan zijn om rondom de door jou gekozen locatie grote aanpassingen door te voeren.

4. Omgevingsvergunning voor bouwen en renoveren

De eerste vergunning die je nodig hebt – als je tenminste wilt bouwen of renoveren – is een omgevingsvergunning voor bouwen en renoveren. Je leest het goed: daarvoor heb je dus een vergunning nodig. Ga dus niet zomaar verbouwen, maar vraag eerst even een vergunning hiervoor aan.

5. Omgevingsvergunning brandveilig gebruiken

Voor het gebruik van sommige gebouwen is een omgevingsvergunning brandveilig gebruiken nodig. Voor andere gebouwen heb je slechts een gebruiksmelding nodig. Zoek dit dus even goed uit voordat je gaat starten met je onderneming. Bij het online omgevingsloket kun je bekijken wat voor jouw bedrijf gaat gelden.

6. Milieubeheer

Als je een horecabedrijf start, krijg je te maken met dingen rondom milieu. Denk aan dingen als geluid, energie en afval. Hiervoor is meestal geen speciale omgevingsvergunning nodig. Een melding is goed genoeg. Voor deze melding kun je contact opnemen met de gemeente.

7. Exploitatievergunning

Voor sommige gemeenten moet je een exploitatievergunning aanvragen. Hoe dat precies werkt, lees je hier. Verder vind je specifieke info hierover bij de Algemene Plaatselijke Verordening van je gemeente.

8. HACCP-plan (hygiëne)

Elke horecaondernemer moet beschikken over een HACCP-plan of aantonen dat ze de hygiënecode volgen. De hygiënecode kun je hier bij khn bestellen. Ook moet je je aanmelden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat is verplicht als je levensmiddelen produceert, wat je dus doet als je horecaondernemer bent.

9. Drank- en horecavergunning

Je mag niet zonder vergunning alcohol schenken. Je moet daarvoor namelijk een drank- en horecavergunning aanvragen bij de gemeente. Verder mogen te jonge werknemers ook geen alcohol schenken. Let daar dus goed op.

10. Terrasvergunning

Veel horecaondernemingen zoals restaurants hebben een terras. Hoe groot of klein ook: je zult een terrasvergunning moeten aanvragen. Let wel op dat een terras alleen is toegestaan bij een gevestigde horecazaak.

11. Muziekrechten

Als je een horecazaak hebt en je wilt daar muziek draaien, dan moet je daarvoor betalen. Je moet speciaal toestemming krijgen van Buma/Stemra en Sena om muziek te mogen draaien. Vraag dus eerst altijd een vergunning aan voordat je zomaar muziek gaat draaien in je horecaonderneming.

12. Zakelijke rekening en boekhouding

Elk bedrijf, dus ook jouw horecabedrijf, heeft een zakelijke rekening nodig. Je kunt die bijvoorbeeld openen bij Knab of Bunq. Ik heb zelf een rekening bij Knab en ben daar heel tevreden over.

Verder is het handig als je op zoek gaat naar een fijn boekhoudprogramma. Ik zit zelf bij Silvasoft omdat je daar veel mogelijkheden hebt. Veel anderen zitten bijvoorbeeld bij Moneybird. Je kunt ook op zoek gaan naar een boekhouder met ervaring in de horeca. Zo weet je zeker dat het goed komt met jouw administratie.

13. Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Alle horecaondernemers zullen personeel in dienst moeten hebben om hun klanten te bedienen. Om personeel in dienst te nemen, moet je beschikken over een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hierin vermeld je alle risico’s die er zijn op de werkplek.

14. Inventaris inkopen

Als je geen horecabedrijf overneemt, maar er zelf één start, dan moet je alles voor je inventaris zelf inkopen. Denk aan meubilair zoals de stoelen en tafels voor de klanten, maar ook spullen voor in je keuken. Die moeten van goede kwaliteit zijn, zodat ze lang meegaan. Bij Horeca Grootkeukenshop hebben ze bijvoorbeeld een bakplaat horeca van mooie kwaliteit. Naast een kwalitatieve bakplaat heb je natuurlijk allemaal keukengerei nodig, een afwasmachine, et cetera.

Dit was alles waar je rekening mee moet houden als je een horecaonderneming start. Zoals je ziet: het is nogal wat! Houd er dus rekening mee dat het ook aardig wat tijd kost om al de vergunningen aan te vragen. Is dat eenmaal klaar, dan kun je van start gaan. Succes!

«

»

what do you think?

Your email address will not be published.