Meer omzet

3 methodes om klanten meer te laten uitgeven in je webshop

Tips om meer te verkopen via je website: het internet staat er vol mee. Van meer bezoekers krijgen tot meer klanten krijgen via je bedrijfsblog: ik heb er ook al veel artikelen aan gewijd 😉 Maar nog nooit gaf ik specifieke tips om juist met een webshop meer omzet te genereren. Dus, je raadt het al: vandaag geef ik je 3 methodes om klanten meer te laten kopen in je webshop.

1. Klanten meer laten kopen door een saldosysteem

Nog nooit van zo’n systeem gehoord? Je kunt het vergelijken met het opwaarderen van beltegoed: van tevoren koop je het tegoed, en daarna geef je het pas uit. Dit kun je ook toepassen voor je webshop, en het werkt geweldig om meer te verkopen aan je klanten.

Laat me even een geweldig voorbeeld noemen van een webshop die zo’n opwaardeersysteem heeft: CreativeMarket. Daar kun je lay-outs, foto’s en lettertypes kopen door eerst je saldo op te waarderen. Je koopt eerst ‘credits’ en kunt hiermee de producten kopen.

Het saldosysteem uitgetest

Of dit goed werkt? Ja! Je kunt met deze methode namelijk ontzettend makkelijk vaste klanten krijgen. Ik heb het saldosysteem ooit kunnen uittesten (via affiliate links) en zag dat het aardig wat opleverde voor de webshop waarnaar ik linkte:

 1. In juli 2017 linkte ik op m’n andere (toen nog kleine) blog naar CreativeMarket. Het resultaat: 2 nieuwe klanten. (ach, wat schattig.. 2 klanten met 1 artikel.. laatst had ik 35 leads door 1 artikel (en hier lees je hoe) Maar goed, het was niet verkeerd voor zo’n kleine blog, 2 klanten.)
 2. Zij kochten ‘saldo’ (oftewel: credits) via CreativeMarket om daar producten te kopen.
 3. Ze bleven hun saldo opwaarderen omdat er steeds saldo op het account bleef staan.
 4. En inmiddels hebben deze 2 klanten samen 15 producten voor in totaal $159,- gekocht.

Zo zie je maar weer wat 2 klanten kunnen opleveren. Meer producten verkopen via je webshop is easy-peasy op deze manier!

Ze zijn uiteindelijk allebei vaste klant geworden en gaan nog jarenlang zorgen voor inkomsten. Moet je nagaan als ik met het huidige bezoekersaantal van m’n andere blog daarnaar link, hoeveel klanten dat oplevert én hoeveel ze na een jaar hebben uitgegeven via dit opwaardeersysteem.

2. Klanten meer laten uitgeven via cadeaukaarten

In principe is dit een variant van de vorige methode: het draait nog steeds om tegoed kopen. Alleen wel op een bekendere manier, wat zorgt voor meer vertrouwen bij je klanten.

Of je klant nou meer of minder uitgeeft dan het tegoed van de cadeaukaart, voor jou is het altijd voordelig. Minder uitgeven betekent dat je een paar euro meer hebt verdient aan het gekochte product, en meer uitgeven betekent natuurlijk meer winst.

Meer winst met cadeaukaarten

Natuurlijk heb ik nog een aantal gerichte tips om nog meer te verdienen aan deze methode. Wat dacht je van deze 3 acties:

 • Houd een actie waarbij je 10% korting geeft op cadeaukaarten. Dan zorg je er ook nog eens voor dat klanten van tevoren cadeaukaarten gaan inslaan.
 • Je kunt het ook andersom aanpakken, zoals CreativeMarket – daar heb je dat voorbeeld weer – dat doet op deze pagina. Je biedt dan bonustegoed aan voor je cadeaukaarten, waardoor mensen meer uitgeven dan normaal.
 • Ken je van die pop-ups die je bezoekers krijgen zodra ze je website dreigen te verlaten? Maak daar gebruik van en vertel je bezoekers over de cadeaubonnenactie. Zo gaan ze van “net geen aankoop doen” naar “alvast een cadeaubon kopen omdat ze denken dat ze het product later wél willen kopen.”

Je kunt je cadeaubon digitaal versturen naar je klanten, of je laat plastic pasjes maken. Als je naast een online webshop ook een echte winkel hebt, is het juist handiger als je klanten een pasje krijgen als cadeaukaart.

3. Klanten laten terugkeren met een spaarsysteem

Spaarsystemen worden ook wel loyaliteitsprogramma’s genoemd: het zorgt – zoals de naam al zegt – voor klantloyaliteit. Je leert je klant eigenlijk aan om meer te kopen in je webshop.

En het leuke is, dat er zóveel manieren zijn om zo’n spaarsysteem te integreren in je webshop. Je kunt er zo creatief mee zijn als je wilt. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Punten laten sparen voor gratis producten
 • 5% van het aankoopbedrag laten sparen voor korting op de volgende aankoop
 • Extra spaarpunten geven wanneer ze bepaalde actieproducten kopen
 • Of tijdelijk meer van het aankoopbedrag (bijvoorbeeld 10%) laten sparen wanneer ze iets bestellen binnen een actieperiode

Zelfs met deze 3 simpele verkoopmethodes zijn er al ontzettend veel dingen mogelijk. Vandaar dat ik me in dit artikel even beperk tot deze drie – al weet ik zeker dat je hier een tijd mee vooruit kunt 😉

Welke methode gebruik jij voor jouw webshop?

«

»

2 COMMENTS

 • Marcel

  Leuk artikel, neem gerust een keer contact op als je bij ons wilt gastbloggen :).

 • Christeny

  Interessante manieren om je verkopen te stimuleren. Deze zal ik zeker in acht houden.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *