Drukte verminderen

(Gevoel van) drukte verminderen als je het idee hebt dat je het allemaal niet meer aankunt

Heb je zoveel werk liggen dat je het allemaal even niet meer aan denkt te kunnen? Of loop je zelfs tegen een burn-out aan? Vandaag geef ik je tips om (gevoel van) drukt te verminderen, met als doel een goedlopend bedrijf zonder dat je drukte ervaart of een burn-out krijgt.

1. Zeg vaker “nee”

Wist je dat je moeilijker goede keuzes kunt maken als je het al heel druk hebt? Die tip las ik in het boek “Nooit meer te druk” van Tony Crabbe. We hebben het zo druk dat we overal keihard “ja” tegen zeggen, terwijl we nog werk hebben liggen dat af moet.

Op welke dingen moet je nee zeggen?

  • Taken en/of opdrachten waar je geen zin in hebt
  • Opdrachten die onder onder je vastgestelde uurtarief zitten
  • Klanten die je al lang hebt en waarbij je nog je oude prijzen hanteert (tenzij je het fijn vindt om wat vastigheid te hebben!)

2. Wees je bewust van je drukte

Als je duidelijk hebt voor jezelf dat je veel opdrachten hebt, erken dat dan. Zeg tegen jezelf: “ik heb het nu druk, dus binnenkomende klanten moet ik inplannen voor later”.

Drukte? Tarief omhoog!

Merk op dat je product goed loopt. Je hebt het niet voor niets druk! Ga bij jezelf na of het niet eens tijd wordt om de prijzen van je product of dienst te verhogen. Bij producten is dat lastig als het product niet meer waard is dan een bepaalde prijs, maar bij een dienst kun je altijd wel iets aan de prijs doen.

3. Bekijk opnieuw wat JOUW taken zijn

En besteed de rest uit. Als je het namelijk druk hebt met taken die niet tot de hoofdtaken behoren, dan loop je de kans mis om je winst te optimaliseren. Als jij namelijk bezig bent met taken die alleen jij kunt, en je besteedt de rest uit, heb je een win-winsituatie: jij hebt het minder druk én je verdient meer geld.

4. Doe een stapje terug en voorkom een burn-out

Ikzelf heb op m’n 17de ruim 2 maanden thuis moeten zitten omdat ik een burn-out had. Als jij namelijk niet zelf kiest wanneer je een stapje terug neemt, dan doet jouw lichaam dat zelf wel. Onderneem dus op tijd actie als je het idee hebt dat het allemaal te veel is. Besteed dingen uit of doe een stapje terug. Je komt er wel! Alleen misschien niet op het – veel te hoge – tempo dat je gehoopt had.

5. Leer goed plannen

Als ik 10 schrijfopdrachten heb liggen, kan ik twee dingen doen:

  1. In paniek schieten omdat het zoveel is en ik het vandaag niet af krijg;
  2. Alles netjes inplannen over een hele week en aangeven bij m’n klanten dat ik een leveringstermijn heb van bijvoorbeeld één week.

Bij die tweede manier bewaar je het overzicht en kun je jezelf geruststellen dat je het echt wel af krijgt, alleen niet allemaal vandaag.

Zorg er dus voor dat je een goede agenda koopt óf plan je week in Google Calendar, zodat je je agenda kunt synchroniseren op je laptop en je telefoon.

«

»

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *