Cursus Cursus

Te laat voor het STAP-budget van €1.000? Zo kun je alsnog een gratis training volgen (t.w.v. €2.633,54)

Wil je het STAP-budget aanvragen zodat je een (deels) gratis opleiding kunt volgen? Dat kon vanaf 1 maart 2022. Op moment van schrijven is het 4 maart en is het budget helaas alweer op voor deze periode. Dikke pech dus! Gelukkig zijn er nog een paar oplossingen voor als je alsnog een gratis opleiding of cursus wilt volgen. Vandaag nog, of dit jaar nog.

STAP-budget: €1.000 voor een opleiding of cursus

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget is €1.000 en kun je inzetten om een training, cursus of opleiding te volgen. Soms is daardoor de opleiding gratis. Cursussen die meer kosten kun je ook volgen, maar dan moet je wel een deel zelf betalen. De overheid stelt hiervoor 160 miljoen euro beschikbaar.

Optie 1. Alsnog €1.000 STAP-budget (per 1 mei)

Je bent te laat voor de eerste ronde van het STAP-budget. Maar wist je dat er 5 periodes zijn? De volgende periode om het aan te vragen is over 2 maanden, namelijk op 1 mei. Zet dat maar alvast in je agenda!

Je kunt hier het stapbudget aanvragen. Op die pagina zie je ook een leuk balkje dat aangeeft dat er op dit moment €0 budget over is. Het balkje schreeuwt: je bent te laat! 160.000 mensen waren je voor en jij was te laat met STAP-budget aanvragen. Dus onthoud: 1 mei, vroeg opstaan of een nachtje doorhalen (grapje natuurlijk).

Optie 2. Alsnog een gratis cursus t.w.v. €2600 (vandaag nog)

Ja ja, het kan echt! Via “NL Leert Door” kun je een cursus volgen. Deze gratis cursussen worden aangeboden in samenwerking met Schouten en Nelissen. Kijk hier voor NL Leert Door en check vervolgens hier de beschikbare gratis opleidingen van Schouten en Nelissen. Er staat dan bijvoorbeeld bij: t.w.v. €2633,54. Maar ik zag er ook één van €565. Maar goed, dat maakt verder ook niet uit: de cursus is gratis te volgen en daar gaat het om.

Optie 3. POB (Persoonlijk Ontwikkel Budget) voor een gratis opleiding

En dan hebben we nog het Persoonlijk Ontwikkel Budget. Of, zoals sommige sites het ook noemen: Persoonlijk Opleiding Budget. Afgekort tot POB. Dit krijg je via je werkgever. Het varieert van 400 euro tot 4500 euro per jaar, maar het gemiddelde is 893 euro. Vraag dus vooral even na bij je werkgever of dit budget beschikbaar is!

Let op: het STAP-budget wordt door de Rijksoverheid ook opeens “persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen” genoemd. Houd er dus rekening mee dat het POB dat je via je werkgever krijgt, iets anders is, ook al noemen ze het wel hetzelfde.

Optie 4. Studiekosten aftrekbaar in 2022

De vierde optie is het aftrekken van de studiekosten. Op de site van de Belastingdienst staat dat studiekosten niet meer aftrekbaar zijn in 2022, MAAR in de alinea erna staat dat het voor ondernemers nog wel kan worden afgetrokken van de winst en dat er dus voor ondernemers niks verandert.

«

»

1 COMMENT

  • Tomas

    Ik wilde mij zelf ook aanmelden voor een cursus, zag toen inderdaad dat het budget op was.. 1 mei maar eens opnieuw gaan proberen.

what do you think?

Your email address will not be published.