Creatief denken

11 Slimme tips om jezelf te dwingen ‘out of the box’ te denken

Ideeën hebben die anderen nooit voor mogelijk hielden. Out of the box denken is niet gemakkelijk, omdat we graag in gebaande paadjes lopen. Maar met de praktische tips in dit artikel kan je jezelf vrij gemakkelijk ‘dwingen’ om op een nieuwe manier te denken.

Veel van de manieren om out of the box te denken komen neer op het vinden van externe invloeden. Door te leren van ervaringen van anderen, kan je een heel eind op weg komen. Wat een ander weet kan jij jezelf immers weer mee verrijken.

Creatief denken kan echter ook prima uit jezelf komen. Hiervoor moeten we echter wel wat mentale trucjes toepassen die wat tijd en energie vergen. Laten we er gewoon direct in duiken. Niet alle tips zullen voor iedereen werken of zelfs nuttig zijn. Maar selecteer gerust de adviezen waarvan jij denkt dat ze voor jouw situatie goed kunnen werken.

Creatief denken als tweede natuur

Een eureka-momentje is niet alleen voor briljante geesten weggelegd. Creatief denken is een proces dat kan worden getraind en worden gestimuleerd. Je kunt als het ware het ‘andersom denken’ je tweede natuur laten worden.

Hiervoor is het wel nodig om het één en ander in je dagelijkse routine om te gooien, maar ook is het nodig om je netwerk zo goed mogelijk te gebruiken. Sociale vaardigheden kunnen zeker helpen om die broodnodige inspiratie op te doen uit je omgeving.

Maar ook zonder uitgebreid professioneel netwerk kan je ver komen. Contact leggen met ‘onbereikbare personen’ is makkelijker dan je zou denken. Wil je jouw probleem graag voorleggen aan een specifieke professor? Ga gewoon eens langs op de universiteit en klop op de deur.

Wil je een groep slimmeriken verzamelen om een brainstormsessie te houden? Motiveer studenten op een campus van een vakgebied naar jouw keuze! Creativiteit van anderen gebruiken is niet moeilijk, wanneer je een beetje werk verzet. Maar natuurlijk zijn er veel meer manieren om op een slimme manier out of the box te kunnen denken.

11 Tips om ‘out of the box’ te denken

 1. Vraag het iemand uit een andere industrie: Dit noemen we ook wel ‘transdisciplinair’ werken. Experts in andere vakgebieden zullen compleet andere denkkaders hebben dan die van jou. Maak gebruik van de kennis van andere experts, zelfs als deze ver van jouw eigen vakgebied af liggen. Het zijn juist de sectoren waar je niet aan denkt, die wellicht de oplossing voor jouw probleem kunnen hebben. Een psycholoog op een bouwplaats is zo vreemd nog niet.
 2. Maak je concept visueel: Hiermee activeer je andere delen van je hersenen, wat nieuwe ideeën op kan leveren. Maar een visuele weergave van een complex probleem kan ook simpelweg een goed overzicht geven, waardoor je makkelijker naar de probleemoplossing toe kunt werken. Deze methode werkt het beste voor mensen die denken in beelden, en niet zozeer voor mensen die liever abstract te werk gaan.
 3. Vraag een kind om advies: Kinderen hebben dan wel minder levenservaring, ze zijn ook nog een onbeschreven blad. Volwassenen die denken vanuit hun bestaande denkkaders, terwijl een kind regelmatige met gekke of aparte uitspraken kan komen. Verschillende leeftijdsgroepen zullen verschillende typen antwoorden opleveren. Een kind kan je niet dwingen om een briljante ingeving te hebben, maar die kan alleen een idee aandragen dat per toeval boven komt drijven. Ook kan het vragen aan een kind je helpen het ogenschijnlijk lastige probleem te versimpelen, omdat het je dwingt op een ander niveau te communiceren.
 4. Maak een mindmap: Een handige denkoplossing uit de brainstormwereld is de mindmap. Dit is een visuele representatie van alles wat met jouw project te maken heeft. Een mindmap bestaat uit een overzichtelijke diagram die factoren van belang met elkaar kan verbinden. Het is een veelgebruikt middel om creatieve processen te ondersteunen.
 5. Mediteer (neem een rustmoment): Het is al lange tijd bewezen dat je makkelijker creatief kunt denken, wanneer je op een activiteit focust die weinig actief denkvermogen vergt. Door een rustmoment te nemen kan je het creatieve denkproces de vrije loop laten. De makkelijkste manier is mediteren, maar er zijn ook genoeg ‘alledaagse’ dingen die je kunt doen om creativiteit te stimuleren. De beste ideeën komen immers naar boven borrelen tijdens een wandeling, onder de douche of wanneer je bijna aan het slapen bent.
 6. Stap uit je routine: De dagelijkse sleur doorbreken dwingt iemand om nieuwe neuronen aan te spreken in de hersenen. Nieuwe paden bewandelen zorgt letterlijk voor het herstructureren van ons brein. Dus kan het ook nieuwe gedachten stimuleren! Ga eens een andere route naar je werk, ga in het weekend eens naar een stad die je nog nooit hebt bezocht, of doe iets wilds waar je voorheen nog nooit van hebt durven dromen. Een parachutesprong, misschien?
 7. Reis naar het buitenland: Alles is netjes en geordend in Nederland, daarbij zijn de afstanden kort en overzichtelijk. Ga de grens over en de wereld veranderd direct! Daarbij horen natuurlijk ook andere denkpatronen. Kijk eens hoe men jouw probleem in andere landen aanpakt, wat de gedachtengang hierachter is én hoe jij dit kan vertalen naar ons koude kikkerlandje. Ook culturele, maatschappelijke en taalkundige verschillen kunnen soms mooie inzichten opleveren.
 8. Omarm fouten en verwerk ze in het resultaat: Laten we eerlijk zijn, in elk project of plan gaat er wel eens iets fout. In de meeste gevallen zorgt dit voor een grote hoeveelheid stress en problemen. Maar wat nu als je de fout als een kans ziet om het project een nieuwe wending te geven? Waar je vanaf nul weer opnieuw moet starten (om de fout te corrigeren), kan je iets mooiers en beters bouwen. Waar een onderdeel verkeerd is gegaan, kan je het in je plan verweven en het geheel een nieuwe uitkomst laten hebben.
 9. Start met het einde en denk achteruit: Wanneer je het einddoel voor ogen neemt, kan je ook kleine stapjes terug denken. Wat is het laatste wat je moet doen om je doel te bereiken? En welke taak komt hiervoor? Door zo langzaamaan achteruit te denken, kan je het hele project ontleden zonder dat je de stappen ook daadwerkelijk het uitgevoerd. Een plan maken wordt op deze manier een stuk overzichtelijker en praktischer. Want wanneer je stap voor stap vooruit denkt, kan het einddoel in het begin nog erg ver weg lijken. Door andersom te denken, kan je deze barrière gemakkelijk wegnemen.
 10. Zoek een business coach: Een prijzige investering, maar zeer effectief. Een businesscoach kan je moeiteloos door problemen heen loodsen dankzij jarenlange ervaring. Zoek een coach die heeft bereikt wat jij ook zou willen bereiken, dat levert de beste resultaten op. Een alternatief is het doen van relevante cursussen.
 11. Neem een aantal dagen vrij: Ontstressen is één van de best (en meest onderschatte) manieren om de gedachten van alledag even op nul te zetten. Eventjes de boel de boel laten en de sleur doorbreken kan je uit een oud gedachtenpatroon trekken. Zo simpel kan het soms zijn. En het is juist tijdens dat middagdutje op een vrije dag, dat er opeens een goed idee naar boven komt borrelen. Schrijf deze natuurlijk direct op, wanneer je zie (zelfs op een vrije dag) hebt!

Makkelijker ‘out of the box’ denken

Met de praktische tips in dit artikel ben je hopelijk weer een stapje dichterbij het vinden van de perfecte oplossing voor jouw probleem. De adviezen zijn natuurlijk geen wondermiddel: Het vergt soms veel tijd, investering en langdurig krakende hersenen om een complex probleem aan te pakken.

Wil je nu meer leren over creatief denken en op een andere manier kijken naar de manier waarop je situaties aanpakt, dan kan mijn creativiteitscursus misschien een goede uitkomst voor je zijn. Deze online cursus wordt op dit moment ontwikkeld en is ervoor om mensen te helpen op een nieuwe manieren te laten denken.

Ik ben namelijk van mening dat creatief denken prima is aan te leren. Wil je alvast meer weten over de brainstormcursus die ik aan het ontwikkelen ben, stuur me dan een mailtje via info@heygirlboss.com. Dan leg ik je alvast de basis uit en kan je alvast starten met leren creatief te denken!

«

»

1 COMMENT

 • Lisa

  Wow nice! Ik ga eens proberen dingen in mijn leven iets anders te doen en die out of the box zijn 🙂

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *